Μπορεί να βγήκαμε από το μνημόνιο, μπορεί η οικονομία να μην είναι πλέον σε ύφεση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Χωρίς να υπολογίζεται το μέγεθος της φοροδιαφυγής, σχεδόν ένα ευρώ για κάθε πέντε που καταλογίζονται δεν πληρώνεται.
Μέσα στο 2018 άφησαν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία πάνω από 4 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πλέον αναμένουν την νέα έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους και να γλιτώσουν από κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.
Τα τελευταία χρόνια οι φορολογούμενοι βλέποντας τη φοροδοτική τους ικανότητα να έχει πιεστεί πολύ, επιλέγουν ποιους φόρους θα πληρώσουν στην ώρα τους, ποιους θα ρυθμίσουν με την πάγια ρύθμιση και ποιους θα αφήσουν βερεσέ στην Εφορία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων περίπου δυο στα δέκα ευρώ φόρων που βεβαιώνονται μένουν τελικά απλήρωτα, καταλήγοντας στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οι φορολογούμενοι μεταξύ του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ, προτιμούν να πληρώνουν πρώτα το ΦΠΑ, μετά τον ΕΝΦΙΑ και αφήνουν για το τέλος αν τους έχει περισσέψει κάτι στην τσέπη το φόρο εισοδήματος. Πιο συνεπείς στις πληρωμές τους είναι οι επιχειρήσεις που φαίνεται να εξοφλούν στην ώρα του το φόρο εισοδήματος.
Τα στοιχεία του 2018, δείχνουν ότι η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, εμφανίζει την καλύτερη επίδοση με ποσοστό που ανέρχεται σε 83,6%. Δηλαδή, πάνω από 8 στα 10 ευρώ του φόρου πληρώνονται στην ώρα τους.
Ακολουθεί ο ΕΝΦΙΑ με ποσοστό 74,16% και η πληρωμή του φόρου εισοδήματος έρχεται στην τελευταία θέση.
Το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων βρέθηκε πέρυσι στο 68,37%. Δηλαδή τρία στα δέκα ευρώ που βεβαιώθηκαν δεν κατέληξαν στα κρατικά ταμεία.
Σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία στο τέλος του 2014 παρατηρούμε αυξητική τάση στις εμπρόθεσμες πληρωμές φόρου εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα (από τον 65,44% σε 68,37%), οριακή θετική μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ (από 73,06% σε 74,16%), περιορισμένη μείωση στον ΦΠΑ (από 84,34% σε 83,60%) και σημαντική αύξηση στις εμπρόθεσμες πληρωμές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ( από 85,33% σε 88,45%).
Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 2018 καταγράφουν την εξής εικόνα:
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έπρεπε να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 3,109 δις. ευρώ. Κατάφεραν να πληρώσουν εμπρόθεσμα 2,3 δις ευρώ, με την εισπραξιμότητα του φόρου να διαμορφώνεται σε 74,16%.
Στο μέτωπο των φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων, η εικόνα δεν είναι καλή. Στα 3,634 δις ευρώ των απαιτήσεων πληρωμής οι εμπρόθεσμες πληρωμές διαμορφώθηκαν στα 2,484 δις. ευρώ. Η εισπραξιμότητα ανήλθε στο 68,89%.
Οι επιχειρήσεις αποδεικνύονται περισσότερο συνεπείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία η εισπραξιμότητα στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώθηκε στο 88,45% Από τα 4,244 δις. ευρώ του φόρου που βεβαιώθηκε πληρώθηκαν στην ώρα τους 3,753 δις. ευρώ.
Στο μέτωπο του ΦΠΑ, από τα 12,110 δις ευρώ που θα έπρεπε να πληρωθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου τα 10,124 δις. ευρώ καταβλήθηκαν εμπρόθεσμα με την εισπραξιμότητα να κινείται στο 83,60%).